Notice: Undefined variable: replacements in /var/www/clients/client1/web3/web/plugins/content/imageresize.php on line 39

        An Ancient Space within the Contemporary Frame of Mind reprezintă fundaţia Parcului Arheologic A.S.A.I.R, aducând un suflu nou în peisajul arheologiei experimentale din România.

        Proiectul a început prin construcţia clădirilor denumite sugestiv de echipa proiectului „Olăria” şi „Fierăria”, cu scopul de a experimenta posibilităţi de reproducere a arhitecturii domestice a Epocii Fierului. Cele două clădiri nu reprezintă ca atare mostre de arheologie experimentală, ci mai degrabă pot fi privite ca instrumente de lucru. Ele sunt inspirate arhitectonic din literatura de specialitate arheologică, dar nu reprezintă studii de caz. Importanţa celor două clădiri în cadrul Parcului Arheologic constă în atribuirea rolurilor funcţionale, de ateliere. Ele vor fi activate în momentul în care echipa programului va avea resursele necesare desfăşurării unor experimente specifice.

        Aflată în contact permanent la acea dată cu acad. Alexandru Vulpe, membru al colectivului de cercetare de la Popeşti, jud. Giurgiu, echipa proiectului a realizat primul studiu de caz prin (re)construcţia „Casei cu prispă”, din situl arehologic menţionat, nivel stratigrafic Lt. II2, sector W.

       Pentru completarea ansamblului, dar şi pentru experimentarea posibilităţilor de reproducere a locuinţelor adâncite, a fost ales Bordeiul nr. 6, de la Căţelu Nou, Bucureşti. Toate cele patru clădiri au fost construite în intervalul de timp cuprins între anii 2008-2010.

      Experienţa acumulată de A.S.A.I.R.  pe parcursul implementării acestui proiect a dus la stabilirea unei Strategii de dezvoltare a Parcului Arheologic A.S.A.I.R. cu următoarele direcţii:

  •          Ştiinţific: prin testarea ipotezelor vehiculate în literatura de specialitate.
  •          Cultural: prin iniţierea unor proiecte destinate prezentării trecutului în rândul publicului.
  •          Educaţional: prin organizarea unor ateliere tematice, şantiere-şcoală pentru elevi sau studenţi în istorie.
  •          Economic: prin antreprenoriat social.