EXARC este organizația afiliată ICOM (International Council of Museums) reprezentând parcuri arheologice în aer liber și arheologia experimentală în circuitul mondial al muzeelor. Scopul EXARC este acela de a ridica standardele cercetării arheologice experimentale și a modalităților de interpretare a trecutului ca prezentare în rândul publicului general, prin proiecte în parteneriat, conferințe și publicații.

       EXARC - International Organisation of Archaeological Open Air Museums and Experimental Archaeology - este compusă dintr-un număr de peste 200 de Parcuri Arheologice în aer liber, dezvoltate în 30 de țări, fiind principala organizație de acest tip. EXARC favorizează schimburi de experiență și oferă exemple de bună practică.

        Jurnalul EXARC este principala publicație din domeniul arheologiei experimentale, cuprinzând ştiri, rezultate ştiinţifice şi exemple de expunere a trecutului în cadrul muzeelor arheologice în aer liber.


   membru exarc

     Începând cu luna august 2013, Parcul Arheologic A.S.A.I.R. este membru al EXARC. Contactele cu această organizație au fost stabilite încă de la începuturile programului, EXARC sprijinind în dese rânduri inițiativele noastre, prin sfaturi utile și referințe bibliografice.

      În luna septembrie 2013, A.S.A.I.R. a participat pentru prima dată la conferința anuală EXARC, organizată de această dată la Budapesta, în Ungaria. Asociația noastră, reprezentată de drd. Corina Costea (secretar A.S.A.I.R.), a susținut comunicarea intitulată "The limits of traditional crafts in experimental archaeology. Case study Discover the Ancient Crafts'.

Conference Poster