Notice: Undefined variable: replacements in /var/www/clients/client1/web3/web/plugins/content/imageresize.php on line 39

Programul Parcul Arheologic A.S.A.I.R s-a născut din pasiunea pentru studiul trecutului a studenților Facultății de Istorie, Universitatea din București, grupați în jurul Asociației Studenților în Arheologie și Istorie din România.

Amplasat în localitatea Bragadiru, jud. Ilfov, Parcul Arheologic A.S.A.I.R. se dorește a fi în egală măsură un muzeu în aer liber compus din replici de clădiri după modele descoperite în diverse situri arheologice, precum și un „laborator” de arheologie experimentală destinat testării ipotezelor vehiculate în literatura de specialitate. Patru clădiri au fost reconstituite prin proiectul denumit sugestiv „An Ancient Space within the Contemporary Frame of Mind” (2008 – 2010), realizat în parteneriat cu Primăria Orașului Bragadiru și Serviciul Public de Cooperare Internă și Internațională al județului Ilfov. Această primă fază a programului reprezenta o introducere in arhitectura civilă a epocii Fierului (Latene) prin experimentarea unor construcții simple, locuințe rudimentare inspirate din situri precum Popești, jud. Giurgiu și Cățelul Nou, București.

Punctul central al ansamblului îl constituia la acea dată, Casa cu Prispă, o locuință bicamerală cu o structură planimetrică unică în stadiul actual al cercetărilor. După un an de căutări în care clădirile au fost demolate, reconstruite și reamplasate, programul căpăta un suflu nou cu o redefinire a strategiei de concepție și dezvoltare.

Cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, în 2012 prin proiectul Discover the Past Shape a fost reconstituit Sanctuarul, simbolul Parcului Arheologic A.S.A.I.R., o clădire absidată cu dimensiuni monumentale pentru epoca studiată (18 m L x 12 m l)  și cu o structură de rezistență formată din 26 de coloane din lemn de stejar. Ansamblul este completat de trei cuptoare pentru arderea ceramicii și o construcție anexă cu rol de depozitare a materialelor. Sanctuarul și Casa cu Prispă vor fi dotate pe parcursul anului cu vetre decorate asemănătoare contextului original de descoperire.

Toate acestea contribuie la transformarea Parcului Arheologic A.S.A.I.R. într-un muzeu în aer liber capabil să genereze informații noi cu privire la epoca menționată, să creeze locuri de muncă adresate tinerilor absolvenți ai facultăților de profil, dar și să prezinte o nouă modalitate de expunere a pieselor de patrimoniu cultural-arheologic altfel decât vitrinele din sticlă ale muzeelor tradiționale.